שיקום נזקי גל השריפות האחרון יקח כנראה עוד זמן רב. גל השריפות האחרון אשר השתולל באזור חיפה וזיכרון יעקב הותיר אינספור דונמים של חורש וצמחייה טבעית שרופים ומפוחמים. למרבה המזל, ישנן שיטות שונות בהן ניתן לנקוט על מנת לשקם חלק מהאזורים אשר נפגעו בשריפות, ולהאיץ את ההתחדשות הטבעית של הצמחייה בהם. החל ממניעת סחף של חומר אורגני חיוני אשר שרד את השריפות ועד שיקום תשתיות, מניעת שריפות עתידיות ושיטות יצירתיות לשיקום דוגמת מחזור ושימוש בחומר אורגני כגון רסק עץ לחיפוי הקרקע – להלן מספר פעולות עיקריות הננקטות בימים אלו על מנת לשקם את האזורים שנפגעו בשריפות:

מניעת סחף

באזורים רבים בהם השריפה הכתה עדיין שרדו זרעים רבים בעלי פוטנציאל לשיקום מהיר של הצמחייה באזור. על מנת שגשמי החורף לא יסחפו את האדמה, ויחד עימה את "בנקי הזרעים" שעדיין נותרו מתבצעות כעת עבודות למניעת סחף, דוגמת הצבת גזעים שרופים בנקודות מפתח, במטרה לעצור את הסחף הטבעי המתרחש בחורף.

מחזור עצים שרופים לכדי רסק עץ

אחת מדרכי השיקום המעניינות והידידותיות ביותר לסביבה היא הפיכת עצים שרופים לכדי רסק עץ – שבבי עץ אשר משמשים כחיפוי לקרקע, וכך מסייעים לפעולות השיקום בכמה דרכים שונות. תהליך היצירה והשימוש ברסק עץ מסייע למעשה לפנות פסולת אורגנית שרופה ולהשתמש בה שוב, ובכך גם למנוע סכנות עתידיות של קריסות עצים שרופים או שרופים למחצה. בנוסף, אותו רסק עץ אשר מיוצר מאותם עצים שרופים משמש לחיפוי הקרקע במקומות מסוימים, ובכך מגן על עליה מצד אחד, ומזין אותה ומזין אותה מצד שני, ובכך מזרז את הצמיחה והפריחה באותם אזורים.

 

https://www.youtube.com/watch?v=EGeS0GBs8gY

זיו קופר שלנו מסביר על התהליך – חדשות ערוץ 1 – מבט

בקרה על ההתחדשות הטבעית

ההתחדשות הטבעית של היער תבוא לכדי ביטוי בנביטתם וצמיחתם של עצים וצמחים רבים, אשר עלולים לחנוק ולדכא אחד את השני בתחרות על אור ומים. לכן, דילול מבוקר ומחושב יסייע להתפתחות מחודשת אופטימאלית של היער.

שיקום נזקי גל השריפות האחרון - רסק עץ

מניעת שריפות עתידיות

פעולות חשובות נוספות הן הורדת הסיכויים לשריפות נוספות בעתיד. זה נעשה, בין היתר, על ידי דילול צמחייה במקומות הנכונים, הסרת צמחייה שרופה ויצירת אזורי חיץ אשר ימנעו התפשטותן של שריפות עתידיות.

לסיכום, למרבה השמחה קיימות פעולות שונות אותן ניתן לבצע (ואשר ביצוען מתחיל בפועל בימים אלו) למען שיקום נזקי השריפות. בזכות פעולות שונות דוגמת בקרה ודילול, ייצור ושימוש באמצעות רסק עץ ועוד – נוכל לקוות ולייחל לשיקום מהיר של היערות הפגועים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן